İSG ve iklim değişikliği
ILO raporuna göre, dünya çapındaki işçilerin yüzde 70'i iklim değişikliği kaynaklı iç içe geçmiş ciddi sağlık tehlikeleriyle karşı karşıya
İklim değişikliğinin sebep olduğu sağlık sorunları arasında kanser, kalp-damar hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, böbrek fonksiyon bozuklukları ve akıl sağlığı ile ilgili sorunlar yer alıyor.
22 nīsan 2024
70'inden fazlasına karşılık gelen şaşırtıcı derecede yüksek sayıda işçi, iklim değişikliğine bağlı sağlık tehlikelerine maruz kalma riski altında ve mevcut iş sağlığı ve güvenliği (İSG) önlemlerinin bu yeni risklere karşı koruma sağlamakta yetersiz kaldığı görülmektedir.
İklim Değişikliğinin İş Sağlığı ve Güvenliğine Etkileri başlıklı raporda, iklim değişikliğinin dünyanın tüm bölgelerinde işçilerin sağlığı ve güvenliği üzerinde ciddi bir etkiye sahip olduğu belirtilmektedir. ILO, eldeki son verilere (2020) göre, dünya çapındaki toplam 3,4 milyar işçiden 2,4 milyardan fazlasının çalışırken bir noktada aşırı sıcağa maruz kalabileceğini tahmin etmektedir. Bu rakamlara küresel işgücünün oranı olarak bakıldığında, oranın 2000'den bu yana yüzde 65,5'ten yüzde 70,9'a yükseldiği görülmektedir.
Raporda ayrıca, aşırı sıcaklara bağlı olarak meydana gelen 22,87 milyon iş kazası sonucunda yılda 18.970 kişinin hayatını kaybettiği ve 2,09 milyon iş göremezlik yaşam yılının kaybedildiği tahmin edilmektedir. Buna ek olarak, dünya çapında işyerindeki ısı stresiyle bağlantılı kronik böbrek hastalığı yaşayan 26,2 milyon kişi vardır (2020 rakamlarına göre).
Raporda iklim değişikliğinin, işçiler üzerinde aşırı sıcağa maruz kalmanın çok daha ötesinde etkiler yarattığı ve bir dizi tehlikeli sağlık sorununa yol açan iç içe geçmiş pek çok sağlık riski oluşturduğu ifade edilmektedir.
Rapora göre, işçilerde görülen kanser, kalp-damar hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, böbrek fonksiyon bozuklukları ve akıl sağlığı sorunları da dahil olmak üzere çok sayıda sağlık sorunu iklim değişikliğiyle bağlantılıdır. İklim değişikliğinin etkileri arasında şunlar sayılmaktadır:
- 1,6 milyar işçi UV radyasyonuna maruz kalmaktadır ve melanom dışı cilt kanseri nedeniyle yılda 18.960'dan fazla işle bağlantılı ölüm gerçekleşmektedir.
- 1,6 milyar kişinin işyerinde hava kirliliğine maruz kaldığı ve bunun sonucunda açık havada çalışan işçiler arasında yılda 860.000'e varan işle bağlantılı ölüm gerçekleştiği tahmin edilmektedir.
- Tarımda çalışan 870 milyondan fazla işçinin tarım ilaçlarına maruz kaldığı ve her yıl tarım ilacı zehirlenmesinden kaynaklı 300.000'den fazla ölüm meydana geldiği tahmin edilmektedir.
- Parazit ve vektör kaynaklı hastalıklara maruz kalma nedeniyle her yıl 15.000 işle bağlantılı ölüm gerçekleştiği tahmin edilmektedir.
ILO’da İSG Ekip Lideri olarak görev yapan Manal Azzi, “İklim değişikliğinin işçiler için ilave sağlık tehlikeleri yarattığı açık. Bu önemli tehlikeleri dikkate almak zorundayız. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konular, iklim değişikliğine yönelik politika ve eylemlere dayalı müdahale çabalarının bir parçası haline gelmeli. Güvenli ve sağlıklı ortamlarda çalışmanın, ILO'nun öne sürdüğü çalışma yaşamında temel ilkeler ve haklar kapsamında olduğu kabul ediliyor. İşimiz kapsamındaki tüm diğer alanlarda olduğu gibi iklim değişikliği konusunda da bu taahhüdümüzü yerine getirmeliyiz” dedi.
Raporda ayrıca, yeni mevzuat, yönetmelik ve kılavuzların oluşturulması veya mevcut olanların gözden geçirilmesi ve çalışma ortamlarında enerji verimliliği önlemleri alınması gibi iklim değişikliğini azaltmaya yönelik stratejilerin iyileştirilmesi de dahil olmak üzere ülkeler tarafından halihazırda ne gibi müdahale çalışmalarının yapıldığı da ortaya koyulmaktadır.
Related content
Rapora genel bakış
İklim Değişikliğinin İş Sağlığı ve Güvenliğine Etkileri
Broşür
Rapora genel bakış: İklim Değişikliğinin İş Sağlığı ve Güvenliğine Etkileri